Nasi Ayam Style Siam, ringkas jimat masa, paling sesuai masak ketika di perantauan. Modal pun tipis.
Halia
Akar Ketumbar
Bawang Besar
Chiken stok(terpulang nak pakai atau tak)
Rebus ayam bersama bahan-bahan dengan garam secubit. Rebus sehingga mendidih sekejap sahaja.
Beras basuh selawat seperti biasa
Bila ayam dah mendidih tutup api, dan ambil beberapa cawan kuah sup masuk dalam periuk nasi.
Ayam letak atas nasi masukkan air masak seperti biasa. Ni gambar dah siap masak.
Kira ni dah boleh makan lah. Cuma tambah sos dgn kicap manis.
Guna 3 bahan ni untuk sos
bawang putih
Daun ketumbar
Cili hidup
Tambah sos thai siap yang beli di kedai
Tambah kuah sup rebus ayam,tambah air limau,tambah garam secubit.
Kuah rebus ayam tambah perencah sup sikit,serbuk lada hitam dengan garam secubit.
Ni kira jadi dah.
Kredit Cik Pika Masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan