SUIDAE - Nak sembang pasal makan babi tak jadi jugak sebabnya Jerman johan bab makan babi ni, bukan China saja. Kalau di Jerman daging babi ni orang buat macam² masakan. Boleh dipanggang, digoreng, disalai memacam la. Cuma babi masak 3 rasa tak pulak aku jumpa waktu di Jerman dulu. Hahaha.
Aku sendiri dulu pernah 2-3 kali nyaris termakan babi tapi mujurlah tak kena. Kalau makan salad tepi jalan tu janganlah main ngap je, sebab kadang² dia letak juga daging babi hiris racik halus² masukkan sekali gaul sama mayonis, minyak zaitun siap dressing semua. Cumanya Jerman ni kalau kita tanya dia jujur jawab memang dalam masakan tu ada babi.
Kalau pergi stadium tu biasa orang makan babi gearbox, orang sana panggil Schweinehaxe, (sebutnya syvainehakse). Depa dok bungkus elok² benda ni dalam aluminium foil tu lepas tu makan sambil² tengok bola atau makan kat Hauptbahnhof. Benda ni biasa dijual di pasaraya di Hauptbahnhof. Depa jual panas². Bau dia memang sedap. Nampak rangup dan garing je.
Juga kalau di Jerman ni sosej depa buat biasa memang guna usus babi. Perkataan Schweinemagen biasa jumpa. Orang ingat sosej lembu, walhal daging lembu tapi sumbat dalam usus babi. Biasa tu. Jiran aku Turki liberal dok mentekedarah menatang tu. Bila tegur dia kata takpe, takde hal. Gasak engkaulah nak. Itu belum lagi waktu jiran aku orang Ukraine dok baik menggentel daging babi + daging lembu buat jejemput dia. Aku cakap baik² je la kat mamat Ukraine tu.
Ada macam² jenis hidangan babi yang aku kenal. Kalau di Jerman biasanya Schweinehaxe, Schweinebraten (babi grill) Eisbein (bahagian kaki babi masak grill), Spanferkel. Spanferkel ni anak babi panggang. Kalau ke kedai daging, depa panggil Metzgerei ada jumpa Schinken. Ni babi juga amik bahagian paha sama macam Itali punya Prosciutto. Ada sosej putih Weißwurst cukup terkenal di Munich. Pun babi juga.
Kalau di Itali babi macam² masakan ada. Pastinya Carbonara tak boleh dimakan sebab depa guna Pancetta atau Guanciale yakni daging bahagian pipi babi. Depa di Itali suka makan Mortadella sejenis salami bersaiz besar juga diperbuat daripada daging babi. Dan biasa kalau di stadium² Itali ada jual Porcetta, babi panggang sekor tu.
Nak jalan² di Eropah kena reti sikit nama² babi ni. Dia ada macam² istilah daripada Cingiale, miale, porc, swine, hogs dan macam² lagi. Lagi satu orang kadang² tak tahu masak goreng semua pakai menatang namanya Lard atau dalam Jerman disebut Schmalz. Ni lemak babi. Rupanya seakan mentega cuma warna dia putih cerah..jual murah² saja. Biasa orang buat goreng² ganti minyak.
Panjang pulak aku tulis pasal babi ni. Pakar babi gamaknya. Hahahaha.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan