Sabtu, 11 Julai 2015

BERBUKA DI SONGKHLA DIPETIK DAN DIUBAHSUAI DARI SELLA SHAHBUDIN BLOG

2 minggu lepas kami berpergian ke Haadyai..  Saja dah lama tak ke sana.. Hajat hati nak tambah persalinan raya dua beradik tu... tapi last2 mak depa yg soping kasut raya.. ala.. kat jelly bunny ja.. ada sales.. hehee.... tukaran wang Malaysia ke Baht pun sangatlah memeritkan... tukar rm500 dapat dalam 440 camtu.. mula2 tukar kat changloon, RM200 dpt 1760baht.. yg lagi 300 tukar kat dannok.. ok sikit rate dia.. but still jatuh teruk nilai duit kita... huhuu...

1st stop kat hadyai, kami ke Central Festival.  Okeh la kat sini... ada mcm2 brand... tapi cam kesuntukan masa.  beli kalut2, dan terus ke songkhla lak untuk berbuka puasa...

Kami parking kat sini.  sekerat level ni dikhaskan untuk ladies parking.  paksa mr.hasben turun dulu, aku drive bawak anak2.. hehee... kalo ada org lelaki, dia tak kasih masuk.. bagus depa jaga wanita2 depa.. hehehe

 
ada pesta local product atau depa panggil OTOP
 
Untuk berbuka pulak, kami ke songkhla.. ni kiranya tempat makan rahsia la.. dah pesan kat mr.hasben, jgn bagitau kawan2 dia kat mana..bukan apa, kang dah tak best nak makan situ... bila dah meramai org luar, mula la harga mahal, makanan dah tak sesedap dulu....ada dua tiga tempat dah kat sini, bila dah terlebih org kenai, terus out service depa... so yg ni, biarla jd rahsia kat mana.. hehehee...

menu paling spesel kat sini, ikan bakar nih la.. tatau ikan apa.. adik beradik ikan air tawar rasanya nih.. dia bakar disalut dgn garam.. so kulit dia mmg takleh makan la..kat dlm perut dia sumbat la daun limau perut, serai bagi.. mmg completely takdak bau hanyir ikan...isi dia pun amat sedap... sekor 150 baht..yg ni mai skali dgn condiment dia.. ada ulam, bihun dgn dua jenis sos.... mmg berbaloi...

 
kat sini takleh expect nak makan kengsom ka tomyam bagai... yg berkuah pun sup daging ja... yg lain2 adalah aneka jenis kerabu...menu dalam bahasa siam.. yg buleh cakap melayu pun agak terbatas.. so, main order ja la... tengok2 mai 4 jenis somtam.. hahaha... terus bagi dia bungkus lagi 2.. hahaha....mau terkejut makan masam banyak2 time berbuka nih.. hehee...

ni menu wajib, ikan bakar, ayam bakar, somtam + telur masin & somtam goreng... yg somtam goreng tu sblm nih tengok org lain order.. kali nih kami try.. mmg sedap... betik muda tu garing.. dompot yg tak makan sayur/buah pun buleh makan.. hehee... sup mintak dia buat lain sbb yg sup daging tu pedas, budak2 takleh makan....yg dua lagi bungkus tu, somtam udang dgn somtam ayam... 
 
 
Total makan untuk hari tu 450 baht.. dalam 50 inggit duit kita la.... masih berbaloi.. dan yg penting.. sedap... 

Misi baju raya gagal untuk hari tu.. balik singgah tesco sadao.. shopping penuh troli.. hahaha...... 

Tiada ulasan:

Hari 1 Bandar Abbas

Hari pertama kami wild camp di Iran. Ni di taman awam nama Laleh Park. Toilet tutup pukul 12.00tgh mlm. Sempat fresh up, basuh baju. Puku...