Sabtu, 15 Disember 2012

Krabi

Lokasi Krabi terletak di wilayah selatan Thailand. Lautan Andaman di pesisir dengan mungkin sejarah yang tertua di negara Thailand. Selepas bertarikh peralatan batu purba, gambar berwarna, manik, tembikar dan rangka kekal ditemui di tebing gua dan banyak wilayah, ia difikirkan bahawa Krabi telah menjadi rumah kepada Homo Sapiens sejak tempoh 25,000 - 35,000 SM Pada ketika itu ia dipanggil 'Ban Thai Samor', dan merupakan salah satu daripada dua belas bandar-bandar yang di huni manusia. Pada masa itu, c. 1200 AD, Krabi adalah jajahan Kerajaan Ligor, sebuah bandar di pantai timur Segenting Kra yang lebih dikenali hari ini sebagai Nakhon Si Thammarat.

Pada permulaan tempoh Rattanakosin atau Bangkok dalam abad lewat kelapan belas,sebuah kampung yang dipagari gajah ditubuhkan di Krabi dengan perintah Chao Phraya Nakorn (Noi), Gabenor Nakhon Si Thammarat, yang maka sebahagian daripada Kerajaan Thai. Dia menghantar wazirnya, Palad Phra, untuk menyelia tugas ini,untuk memastikan bekalan tetap gajah bagi bandar yang lebih besar. Jadi ramai pengikut berhijrah dalam langkah Palad Phra bahawa sejurus Krabi mempunyai komuniti yang besar dalam tiga pekan yang berbeza: Pakasai, Khlong Pon, dan Pak Lao. Pada tahun 1872, Raja Chulalongkorn mengangkat tempat ini kepada status bandar, dipanggil Krabi, perkataan yang mengekalkan dalam makna perlambangan monyet standard lama. Gabenor pertama bandar Luang Thep Sena, walaupun ia terus manakala sebagai pergantungan Nakhon Si Thammarat. Ini telah berubah pada tahun 1875, apabila Krabi telah dinaikkan kepada sebuah bandar peringkat keempat dalam sistem lama kerajaan Thai. Pentadbir kemudian melaporkan secara langsung kepada kerajaan pusat di Bangkok, dan sejarah Krabi sebagai entiti yang unik dipisahkan dari wilayah-wilayah lain.


Kebanyakan wilayah telah kerusi beberapa taman-taman negara. Destinasi teratas Hat Noppharat Thara, Ao Nang, Railay, Ko Phi Phi National Park. Namun, lebih 80 pulau-pulau kecil seperti Lanta pulau, atau Koh Lanta, pulau Phi Phi - dibuat terkenal sebagai lokasi yang ideal untuk pengembara, yachtsmen, selam-penyelam, snorkelers dan hari-trippers dari Phuket.
Krabi berkembang pesat, pada tahun-tahun kebelakangan Tesco, HomePro, Big C semua telah dibuka dan hospital Antarabangsa baru adalah dalam peringkat akhir pembinaan. Krabi mempunyai reputasi sebagai lokasi desa Thai benar dan dengan Krabi kini diperbesarkan Lapangan Terbang Antarabangsa dilihat sebagai keseimbangan yang ideal antara kemudahan dan gaya hidup. Orang sedang ditarik ke Krabi dalam mencari kehidupan pantai indah bahawa Phuket dan Koh Samui ditawarkan satu dekad yang lalu tetapi adalah dalam bahaya kehilangan kerana mereka mendapat lebih besar. Penduduk antarabangsa dipenuhi, walaupun pada skala yang lebih kecil daripada Phuket, dengan mengambil kira perkhidmatan imigresen dan kakitangan berbahasa Inggeris di pejabat-pejabat kerajaan tempatan. Pilihan hiburan meningkat seperti adalah benar International Hotels standard dan tarikan. Untuk menampung lonjakan masuk penduduk yang berpotensi, banyak syarikat-syarikat hartanah telah muncul membina villa dan rumah-rumah yang berkualiti tinggi khusus untuk warga asing.
Ko Lanta Taman Negara, juga di wilayah Krabi, termasuk beberapa pulau-pulau karang yang dikelilingi dengan tapak menyelam yang terkenal. Pulau terbesar, Ko Lanta Yai, adalah tapak ibu pejabat taman, dan juga rumah kepada Chao Le, atau laut gypsies yang mengekalkan diri mereka sebahagian besarnya melalui memancing. Pulau-pulau yang terbaik melawat semasa musim bukan monsun Oktober hingga April.
Berkayak, belayar, memerhati burung, snorkeling juga antara aktiviti utama. Di kawasan pedalaman, dua kebanyakannya tanah besar taman negara, Khao Phanom Bencha dan Daripada Bokk-horani, menawarkan pedalaman indah tarikan termasuk air terjun dan gua, dan peluang untuk trekking, memerhati burung dan eko-pelancongan.
Wajah-wajah batu di Pantai Railay berhampiran Aonang telah menarik pendaki dari seluruh dunia dan setiap tahun adalah tempat untuk Festival Rock dan Kebakaran. Terdapat Rock Climbing beberapa sekolah di Railay pantai.Tiada ulasan:

Hari 1 Bandar Abbas

Hari pertama kami wild camp di Iran. Ni di taman awam nama Laleh Park. Toilet tutup pukul 12.00tgh mlm. Sempat fresh up, basuh baju. Puku...