Jumaat, 27 April 2012

MAINAN BUDAK BESAR


29er


29er rims mempunyai diameter kira-kira 24,5 inci (622 mm) [3] dan 29 purata dalam tayar basikal gunung mempunyai garis pusat luar kira-kira 29,15 di (740 mm). Tipikal 26 "rim mempunyai diameter 22,0 dalam (559 mm) dan diameter tayar di luar kira-kira 26.2in ​​(665 mm).
Pada awal 1980an, apabila perintis basikal bukit Geoff Apps menghubungi Gary Fisher dan Charlie Kelly dengan berita bahawa dia telah membina prototaip basikal bukit yang menggunakan tayar salji Nokian 700c dari Finland, mereka telah tertipu. Pada Disember 2006, Gary Fisher, bercakap mengenai populariti yang semakin meningkat 29ers, memberikan perspektif beliau: "Kami mendapat beberapa tayar dari Apps Geoff benar-benar awal dan kami [Fisher dan Kelly] berkata 'Suci Toledo'" Tetapi bekalan keadaan miskin tayar diameter lebih besar bermakna MTB industri fledging terjebak dengan saiz roda yang lebih kecil. "[4] Apps Geoff pertama direka off-road 700c basikal telah dibuat pada tahun 1981 dan telah dipasarkan sebagai Aventura oleh syarikat sendiri Apps ', Cleland Kitaran Bhd, antara 1982 dan 1984. Walau bagaimanapun basikal pengeluaran yang digunakan lebih mudah didapati tayar Nokian 650b.
Pelbagai orang mendakwa atau disebabkan oleh pemula istilah "29er", yang paling munasabah yang Wes Williams Crested Butte, CO. [5] Bahagian AS Basikal Bianchi menawarkan baris 29 "beroda kira-jalan basikal bermula pada tahun 1991 yang dipanggil basikal Projek katalog 1992 produk mereka raved tentang kelebihan roda yang lebih besar dan menunjukkan tiga basikal yang berbeza, Projek 3, 5 dan 7 syarikat asal Klein menghasilkan kuantiti kecil versi 29 "beroda mereka "Sikap" berjaya MTB pelumba, dan menamakannya Adept. Ia gagal untuk mencari pasaran dan telah dihentikan. Pada pertengahan 1990-an, Basikal Diamondback yang dibuat basikal Overdrive mereka, dan khusus dibuat basikal Crossroads mereka dengan roda 700c, tetapi mereka sebenarnya basikal hibrid dengan pelepasan bingkai dan garpu tayar yang lebih besar. Basikal Projek dan Overdrive tidak berjaya atas sebab-sebab yang banyak, terutamanya kekurangan tayar off-road dan garpu yang sepatutnya penggantungan bersaing dengan 26 "persembahan masa.
Kenyataan produk yang utama, yang pertama sebenar 29 "tayar, telah dihasilkan oleh penyokong awal pergerakan 29" Basikal Trail Wilderness. Syarikat itu memperkenalkan pertama sebenar 29 "tayar, Nanoraptor, pada tahun 1999. Pada masa yang sama, White Brothers menghasilkan boleh didapati secara komersial yang pertama 29" penggantungan garpu. Sebelum itu, garpu penggantungan yang digunakan adalah garpu yang direka untuk trekking basikal atau kacukan. Untuk bertahun-tahun 29 "bingkai dan basikal biasanya hanya boleh didapati dari kecil sedikit diketahui mengeluarkan seperti Basikal diner http://www.ninerbikes.com/ . Basikal kereng memperkenalkan 29 mereka" frameset, Karate Monyet, pada tahun 2002. Gary Fisher Basikal, pembahagian Basikal Trek, menjadi orang pertama yang utama mengeluarkan menawarkan garis 29 "basikal talian mereka tidak pernah dijual sehingga pengenalan satu kelajuan 29" basikal Rig, pada tahun 2004. Hari ini pengeluar yang paling basikal dalam tawaran pasaran Amerika Syarikat (AS) sekurang-kurangnya satu 29 "basikal atau bingkai. Malah syarikat yang secara terbuka menolak 29" sebagai idea yang lapuk atau trend yang berlalu, khusus dan Turner, membawa 29 "roda ke pasaran.
sumber. google/wikipedia.

Tiada ulasan:

Pink Heart

BALAS DENDAM Hari ini Tiga pahlawan Malaya Membalas dendam di dada Akan angkara durjana Tentera Matahari Terbit dalam Perang Dunia Ke...