Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2014

Dr Maza

Imej
Kerajaan di penghujung hayat
12:01PM Nov 30 2013 Kerajaan di penghujung hayat adalah kerajaan yang telah zahir padanya tanda-tanda keruntuhan. Banyak petanda bahawa sesebuah kerajaan itu menuju kepada penghujungnya. Antara tanda yang jelas apabila negara sudah tidak terkawal dengan terlalu banyak konflik berlaku sesama rakyat. Kerajaan kelihatan bersikap tidak tolerance dan dibenci oleh banyak puak dan pihak yang merasakan mereka tertindas ataupun hak mereka diketepikan dalam negara sendiri. Kebencian merayap dan keinginan rakyat untuk keadaan itu dihapuskan membuak-buak. Akhirnya rusuhan dan pergaduhan kaum dan puak mula tercetus.
Jika kita lihat dalam sejarah, kejatuhan empayar dan dinasti ialah bermula apabila mereka bersikap tidak tolerance sehingga dalam negara berlaku banyak konflik antara rakyat. Kerajaan bersifat kepuakan dan gagal menaungi inspirasi rakyat yang pelbagai. Politik pecah perintah mungkin menguntungkan golongan politik tertentu untuk sementara waktu, tetapi akhirnya…

Pencerahan di Samui

Imej
Hari terakhir seawal 7 pagi bergerak dari penginapan ke Kg Melayu untuk sarapan seterusnya pulang. 







Ok selesai entri samui. lama juga duk mode draft. Buleh clear storage telepon. *ada lg ni traVellog tertunggak.  Empa jangan lupa klik banner iklan nuffnang noh walau pasif tapi ada jugak 2,3kupang habuan mee meggi ride nak mai pulak. :madduha Arau,Perlis,Malaysia. 22/2/2014.




















Kangar ke Pattaya

Imej
Fakta angka 1210baht harga minyak mutu kapcai ke Pattaya, sebagai panduan utk rakyat golongan marhaen mcm kita, orang kaya kedaung no hal bab buh minyak ni. Lagipula Tain adap takmo ajak banyak2 kali dah. TRUE ka TREE ka. Bila Orang duk sebut bike week-bike week.Saya pun Bike Week jugaklah. Saya konfirm dari pemahaman saya ni Baru BIKE WEEK. Tapi jangan hina orang kita buat pula,padanlah baru nak naik (ni saya kata pada diri saya sendiri,sebab saya pernah kena dulu, tp orang yang kenakan saya tu bg contoh Sadao Bike Week, kemon lah bang...Sadao tu bukan bike week,tu konsert!). Berbalik kepada kajian saya sepanjang 4 hari di tapak event. Sejarahnya bermula 17 tahun lalu. Kelab Mutu Chopper Burapa buat gathering dalam hutan mana tah di Pattaya ni. Dengan 20 Bikers orang puteh dan lebih kurang 200 Bikers thelend.Gathering tahunan berkembang setiap tahun, Sampai lah jadi lagu la ni. Besaq mmg besaq (ada 4 stage, khemah jualan ada 400buah, 1 khemah sewa 4000baht), mat saleh pun camping,seba…

Kangar ke Pattaya.

Imej
Alhamdulilah. Selamat tiba. 26Jam Tunggang Tanpa Henti dari Dannok. Tip jalan nak mai mcm celaru sikit utk yg takda gps. Kena tanya orang pai Chonburi, dari Chonburi nanti timbui signboard Pattaya. Ok dari highway 4 ambil simpang sign Bangkok. Teruih jalan 35 tu sampai hujung tgk sign Phra Pradaeng. Selepas 2 Pekan ada Simpang ke Phra Pradaeng ambil kiri. Ikut saja sampai tepi sungai akan jumpa tongkang lintaih sungai Chao  Praya. Lepas tu ikut sign Chonburi. Tuan2 akan tiba Pattaya selepas 150Km.




MALAYA KE PATTAYA

Imej

Samui Sekali Lagi

Imej
Jangka masa dalam ferri ke Koh Samui hampir 2 jam. Kami menjejak Pulau Samui telah lepas waktu maghrib. Dan kami ke kanan, kami sampai ke Pantai Lamai dlm jarak 16KM dari jetty. Sebelum itu makan malam buat kali ke3 di restoran yang sama di kampung melayu, oh sungguh Dejavu. Usai makan kami membuat keputusan untuk menetap di Pantai Lamai,selepas beberapa chalet/resort kami cari, akhirnya mendapat penginapan dengan kos lumayan cuma 290baht semalam, penginapan backpackers jiran kiri dan kanan bilik ada merka minah salleh. Ok esok try....wuuu huuuuu.  Selepas menyegarkan diri kami ke Pantai Chaweng untuk bertemu grup yang satu lagi Seramai 3 orang (berpecah kerana 2 raider bersama saya lewat dan motorsikal honda cub gbo rosak di Hatyai awal siang tadi). manjadikan kami 7 orang.  Sebelum itu biarlah saya ceritakan Pulau Samui dari kacamata saya, Samui merupakan sebuah pulau peranginan di sebelah pantai timur mengadap Laut China Selatan. Jarak  perjalanan untuk mengelilingi Pulau sejauh 48km…